torsdag 15 november 2012

Protesten som blev till verklighet

Det var dags för invigningsmatch på det nya skryt-myt-bygget i utkanten av Stockholm. Sverige mötte England i en helt onödig fotbollsmatch. Och om det inte hade varit för Zlatans konststycke, hade den här matchen gått till historien som något av det viktigaste som hänt i svensk fotbollshistoria.

Kvällen då den moderna fotbollen till slut tog död på allt.

Den briljante journalisten Erik Niva touchade på det. Robert Laul, som ofta vädrat supportrarnas oro, drev det något längre och skrev inledningsvis: "Riv rymdskeppet och ge oss pengarna tillbaka."

Men ingen av dem vågade konstatera det uppenbara. Varken de eller experterna som orerade i TV-rutan vågade ta på sanningen med en fem meter lång stång. Utan Ibras mål hade debatten varit i full gång nu.

Slipsknutarna besegrade halsdukarna.

För sanningen är att i strömmarna som flödat under Svenska Fotbollförbundets kansli har det här alltid varit målet. En Zlatan som briljerar framför logér och TV-kameror. En Ibrahimovic som får superlativen att ta slut - toppat med ikoniska bilder av en flygande malmöit. Och det hela skulle självklart gärna kryddas med två stackars stolpskott som fått i uppgift att elda på publiken.

Det enda jag väntade på var att Zlatan skulle sula upp tröjan och skrika:
"Are you not entertained? ARE YOU NOT ENTERTAINED?"

"Ta bort alla känslor från sporten..."

Mina damer och herrar. Onsdagens landskamp var inte ett spektakel, det var Golgatavandringen för den svenska supporterkulturen.

49k på sittvärmare. Riddare [sic] på nationalarenans gräs. Bollar som träffar en jumbotron. En vädjan om att sluta kasta pappersvalor. Allt det här till en kostnad av tre miljarder kronor, exklusive mutor.

Jag tvivlar inte alls på att AIK kan få Friends Arena att koka. Bajen kommer definitivt att leverera i Johanneshov, likaså Djurgården. Oavsett lag, vill vi alla se en levande kultur.

Men det roliga med onsdagens match var att vi för ett tag sedan protesterade med tio tysta minuter för att markera hur det skulle se ut om Lars-Åke Lagrell med bihang fick som de ville. Igår blev protesten verklighet. Men vad gör väl det när förbundet fick sin ögonblicksbild som de kan hänga upp på kansliet och njuta av i decennier:

Förbundet har startat en häxjakt
Med lagar som säger så här! 
Ta bort alla känslor från sporten 
För då blir den mer familjär 
Men så länge vi står här på läktarn 
Kommer fotbollen aldrig att dö! 
Supportrar får sporten att leva 
Försök aldrig stoppa vårt stöd! 

Det sköna man kan ta med sig från novembernattens debacle var att Zlatan fick ge SD en fett jävla knäpp på näsan.

#MDMF

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar