fredag 16 maj 2014

Marblecake Also the Game

Nättroll har de senaste månaderna varit på tapeten i den svenska debatten. Folk rasar över anonymiteten på internet, skribenter förfasas över näthatet som skapas av dessa "troll". Men det är ett olyckligt uttryck, mest för att det beskriver något helt annat än vad det svenska pekfingervals-etablissemanget tror att det betyder.

I TV-serien Trolljägarna springer Robert Aschberg runt med huvudet högt och hänger ut föraktfulla människor. Folk som levererat dödshot över bitvågorna får sota för sina brott. Programmet sätter dit idioter som fått helt vanliga människor att bli vettskrämda. Men de är inte troll. De är mobbare som inte lärt sig socialt umgänge i vårt AFK-liv.

Ett troll är egentligen en person som får Oprah Winfrey att säga ”over 9 000 penises” rakt in i kameralinsen.

Problemet med den lilla semantiska missen är att man, i mitt tyckte, undergräver det riktiga problemet. Unga människor, som ofta har koll på nätet och vet skillnaden, kanske skrattar åt programidén och istället loggar in på Youtube för att glo på sina favoritkanaler. Vuxna individer får syn på programmet i tv-tablån och tänker att ”Trolljägarna” säkert är Ghostbusters i Shrekkostym.

Och när vi som faktiskt bryr oss om nätet får syn på titeln tänker vi på Marblecake also the game. Inte på jubelpuckon som lobbar hat mot helt oskyldiga individer.

För åtminstone jag vill inte att de hot jag fått utstå ska jämställas med en Rick Roll eller trollen som var nära att skicka Taylor Swift till en skola för döva.

Problemen som existerar med internet kommer inte att försvinna för att Trolljägarna sätter dit några individer som inte har lärt sig A och O i sociala interaktioner. Men det sätter dem på kartan.

Inte heller kommer mordhoten att upphöra för att Robert Aschberg, med redaktion, förstår skillnaden mellan hat och nättroll. Däremot kanske folk kommer att inse hur jävla illa det är att människor får utstå rasistiska och sexistiska tillmälen i inboxar runt om i landet.

Så snälla, kära vänner och bekanta, börja kalla mordhotarna för vad de egentligen är: Patetiska patrask i botten av den genetiska tunnan.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar